Esileht Tutvustus Tegevus Looming Teenused ▾ Koostöö Kontakt In English
Kestus: 09.13 kuni 01.10.13
Kontaktid: Kaur Sarv

2013. aasta Tallinna arhitektuuribiennaali (TAB) raames korraldavad Linnalabor ja Eesti Arhitektuurikeskus Rapla KEK-i kontorihoone näitel maa-asulate endiste keskusehoonete taaskasutamise töötoa. Töötuba juhivad üle Euroopa tuntud linnauurimise eksperdid kollektiivist Failed Architecture . Töötuba korraldatakse koostöös TAB-i kuraatoritega arhitektuuribüroost b210

Failed Architecture ekspertide Eestisse tulekut toetab Hollandi saatkond . Töötoa korraldamist toetavad Hasartmängumaksu nõukogu , Muinsuskaitseamet , Rapla vald ja Akzo Nobel / Sadolin.

Perioodi oktoober 2013 sissekanded

Rapla KEK-i töötoa kokkuvõtteid

07.okt   | projektis Rapla KEK-i töötuba   |   sisestas kaur

24. septembril sai Rapla KEK-i töötuba Okta Centrumi hoones läbi ja õhtul kl 18:00 toimus esitlus kohalikele elanikele. 27. septembril tutvustati töötoas tehtud ja ettepanekuid Tallinnas, Arhitektuurimuuseumis.

Failed Architecture kodulehel ilmus täna pikem kokkuvõte Rapla töötoast (inglise keeles ) ja Ingel Vaikla fotoessee Okta Centrumi hoonest . Ühe põneva näitena salvestas Eesti Kunstiakadeemia urbanistika magistrant Jaak Sova töötoa jooksul Okta Centrumi helijälje, mida on võimalik kuulata siit siit .

Põhjalikult kajastas töötuba ajaleht Raplamaa Sõnumid. Toome siinkohal ära lühikese väljavõtte 2. oktoobril 2013 ilmunud pikemast artiklist (link Raplamaa Sõnumite artiklile ):

Okta Centrumi lõpp või uus algus?

Okta Centrumi töötoas osales inimesi väga erinevatest valdkondadest. Osalejate hulgas oli lisaks arhitektuuriga tegelevatele, nii ala omandavatele kui ka juba töötavatele isikutele riigiametnikke, projekteerijaid, fotograafe, restauraatoreid ning majanduseriala inimesi. Osalejate hulgas oli loomulikult eestlasi, nende hulgas ka kohalikke Rapla elanikke, kuid oli osalejaid, kes saabusid Ameerikast, Hiinast, Prantsusmaalt ja Šveitsist. Failed Architecture eestvedajad saabusid Hollandist. Failed Architecture on koostöös kohalike inimestega korraldanud sarnaseid töötubasid ka mujal Euroopas, näiteks Amsterdamis, Berliinis ja Belgradis. Noormehed tunnetavad, et teema on oluline, kuna inimesed pöörduvad nende poole ise ning pakuvad hooneid, mida võiks uurida.

Uuritavad hooned on reeglina ajalooliselt olulised ja hinnatud, kuid praeguseks hetkeks kaotanud oma senise väärtuse. Vähemasti kogukonna silmis. Sageli on hooned jäetud unarusse, nad ei leia kasutust ning on muutunud ebapopulaarseks. Samas, kui aga inimestelt hoone kohta uurida, selgub, et tegemist on endiselt hinnatud, aga lihtsalt unustatud hoonega. Töötubade käigus tutvutakse põhjalikult konkreetse hoone ajalooga. Koostatakse ajajoon koos arhitektuuriliste, sotsiaalsete ja poliitiliste näitajatega.

Arhitektuurimaailmas on Okta Centrum kui maailmakuulsa arhitekti Toomas Reinu töö väga tuntud ja hinnatud hoone, sest see on üks omapärasemaid ja tõeline pärl. „Töötoa eesmärk on tutvustada inimestele selle maja väärtust,“ selgitab töötoa korraldaja Kaur Sarv. Failed Architecture jaoks on töötubade põhieesmärk harida nii arhitekte kui ka ametnikke, ettevõtjaid ja piirkonna elanikke vaatama kasutuseta jäänud hooneid laiemalt – ühiskonna ja kohaliku keskkonna seisukohast.



 
Foto: Ingel Vaikla
 

.Creative Commons License  

MTÜ Linnalabor   2009-   |   Telliskivi 60A, Tallinn   /   juhatus [ät] linnalabor.ee

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License

#