Esileht Tutvustus Tegevus Looming Teenused ▾ Koostöö Kontakt In English
Kestus: 04.12 kuni ...

LINNARETKEDE KODULEHEKÜLG

Linnalabor kutsub kõiki linnahuvilisi linnaretkedele Tallinna salajastesse, kuid ka täiesti tavalistesse paikadesse ja tallamata radadele ning püüab juba tuttavale uusi tähendusi anda.

Milline oleks Tallinn, kui kõik plaanid oleks teoks saanud? Aga mis siis, kui ma lähen täna mõnda teist teed pidi? Kas ma tunnen linna, kus ma elan? Tutvustame linnaruumi arengus olulisi nähtusi ja kohti ning ehitame sildu ekspertide ja linnakasutajate vahele. Linn ei ole ainult elamise taust, vaid avatud ja põnev maastik, mille "pinnavormid" meie igapäevaseid liikumismustreid kujundavad. Linnaretked tõstavad linna kasutajate teadlikkust ning pakuvad alternatiive klassikalise turistipilgule.

Kaasaegse linnaruumi teemasid käsitlevaid retki juhivad ekspertidest entusiastid , kes katsetavad koos retkelistega eri liikumisviise, kaardistavad linnaruumis ajalookihte ning viivad retkelised kokku kohalike tegijatega.

Tellitavad linnaretked toimuvad peamiselt järgmistel teemadel: merelinn Tallinn, rohujuure-Tallinn, linnas elamise viisid, elamuarhitektuur, liikuv linn, elu mägedel ja uuselamuelu. Samas saame retki vastavalt tellija huvidele kohandada. Retki viime läbi ettetellimisel, minimaalselt 5-liikmelisele grupile.

Jälgi meie tegevusi ka FACEBOOKIS .

Küsi rohkem infot ja broneeri julgelt: linnaretked@linnalabor.ee

Liitu linnaretkede postiloendiga, et saada esimesena infot järgmiste retkede kohta.

Linnaretkede ettevalmistamist ja nähtavuse suurendamist toetab Eesti Kultuurkapital.

FAILID
2016: 1 2015: 1 2014: 1 2013: 1 2 2012: 1 2 2011: 1

Linnakuretk: Telliskivi eri

10.okt   | projektis Linnaretked   |   sisestas keiti

Sünnipäevameeleolus avab Telliskivi Loomelinnak oma uksed ning kutsub koos Linnalaboriga huvilisi linnakuretkele. Retkel tuleb juttu industriaalmaastiku minevikust ning suurtest tööstuskvartalitest kesklinna lähistel. Räägime lähemalt loomelinnakust kui kinnisvaraarenduse mudelist ning edukatest maailmapraktikatest. Kõike seda Telliskivi koridorides, ruumides, hoovis ning katustel kolades.

Retk toimub kahel päeval, 13. aprillil algusega kell 12:00 ja 14. aprillil algusega kell 14:00.

Retkel osalemiseks kanna osalustasu 5 eurot enne retke MTÜ Linnalabori kontole 221053712072 (Swedbank), märksõnaks Telliskivi + nimi (kelle eest tasud) + kuupäev (millal soovid osaleda). Kui retke päeval on veel vabu kohti, saab liituda ka kohapeal. Kogunemine A1-hoone fuajees.

Retke täituvust jälgime pangakontolt!

Retkejuhid:

Artur Ümar (Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist)

Epp Vahtramäe (Tallinna Ülikooli linnakorralduse magistrant)

Kaarel Oja (Telliskivi Loomelinnaku sisujuht)

Retke pikkuseks oleme plaaninud circa 2 h. Laupäevase matka lõpetab Külli Toom (Telliskivi Kirbuturu eestvedaja) ja pühapäevase Ave Timberg (Telliskivi linnaaia projektijuht), ehk kui soovid kirbuturutada, siis tule laupäeval, kui sind huvitab, millal ja kuidas Telliskivis taimi kasvatati ning soovid külastada taimetoidumessi, tule pühapäeval!

Linnalabori linnaretkede teave koondub sotsiaalmeeediasse. Linnakuretke jälgi facebookis.



 
 

Kasutu linn 2 - Põhja-Tallinna tühjad majad

09.okt   | projektis Linnaretked   |   sisestas keiti

Millal: 09. märtsil 2013 a. kell 12:30

Kus: Põhja puiestee trammipeatus (suunaga Balti jaama)

BUSS ON TÄIS. KOHTI ENAM EI OLE.

Linnalabor korraldab linnahuvilistele neljanda avaliku linnaretke ‘Kasutu linn 2 - Põhja-Tallinna tühjad majad'. Retk on seekord tasuline.

Räägitakse, et Põhja-Tallinn tõuseb tuhast - Telliskivi loomelinnaku ümber ja sisse koondub järjest aktiivsem linnaelu ning Kalamajast on saanud paljude tallinlaste silmis hinnatud elupaik. Kohaliku atmosfääri pärisosaks on Balti jaama turg, natuke eemal tervitab külalisi meie oma tühermaa-rand. Samal ajal on kogu Põhja-Tallinn pea ühtlase rütmina pikitud tühjade hüljatud majadega ning endiste tehasekompleksidega - mõned neist lagunevad lõplikult, mõnest saab midagi uut. Kontrastid.

Linnahuvilisele on Põhja-Tallinna tühjad majad eelkõige põnev võimalusterohke maastik, kodutule peavari, kuid päästeametile tihedaid väljakutseid toov murekoht. On suurepärane aeg ette võtta retk, et uurida, mis toimub Põhja-Tallinna südames ja perifeerias - millised tühjalt seisvatest hoonetest on väärt hoidmist ja kuidas, kes ning mida võiks siin ette võtta. Ruumi justkui on.

Retk toimub bussiga, mõnes hoones avame ka uksed. Retke juhib arhitektuuriajaloolane Oliver Orro ja kaasa on kutsutud mitmed teised teemast mõtlejad.

Linnalabori linnaretkede teave koondub sotsiaalmeeediasse. Jälgi retki facebookis.



 
 

Linnaretk 'Kasutu linn?' - Tallinna tühjad majad

08.okt   | projektis Linnaretked   |   sisestas kaija-luisa

Majadel on ikka oma rütmid - keegi kolib välja ja keegi uus sisse, fassaadid kuluvad ja vahetavad värvi. Tavaline. Igapäevaselt linnas ringi liikudes ei pruugi ehk märgatagi, et mõni hoone on juba aastaid tühjana seisnud, kolitakse küll välja, aga sisse enam mitte.

Linnalabor kutsub linnahuvilisi teisele avalikule linnaretkele ‘Kasutu linn?’ , kus vaatame tühjana seisvale linnale näkku, diagnoosime, kas tegemist on tõsise ruumilise probleemiga või üksikute valulike näidetega. Mida tähendab, et linn on kasutu? Kas kasulikkus ei ole mitte kriteerium kellegi jaoks või kellegi arvelt?

Marsruut: Wismari 13 -Toompuiestee 13 - Luise 1/3 - Luise tn 17, 25,27 - Vana -Lõuna 39 - Asula tänav (Asula 7) - Tondi kasarmud (Tondi 53) - Pärnu mnt 110 - Pärnu mnt 59 - Sakala 7 - Tina/Vilmsi 16 - Poska tänav (19,41,53)- Narva mnt (80 ja Mon Repos)

Küsime, mis põhjustel majad tühjaks jäävad, millised on võimalikud lahendused, kellel on õigus kasutut linna kasutada ja millised võiksid olla võimalikud lahendused. Kas eeskuju võiks otsida muu maailma paralleelidest?

Retk toimub bussiga, mõnes hoones avame ka uksed. Retke juhib Oliver Orro ja kaasa on kutsutud mitmed teised teemast mõtlejaid.

Ilm on külm - soojalt riidesse ja muud head tuju hoidvad vahendid kaasa! Kogunemine Wismari 13, endise kainestusmaja ees kell 12:30.

Bussis on kohtade arv piiratud. Lisa end osalejaks, kui oled kindel tulija- nii reserveerid endale koha bussis ja me arvestame iga nimega. Retk on tasuta.

Osalemiseks liitu Facebookis või kirjuta linnaretked[at]linnalabor.ee osalemise kinnitamiseks.



 
 

Merelinn Tallinn? Linnaplaneerimise tulevik

30.sept   | projektis Linnaretked   |   sisestas kaija-luisa

Kestus: 3 h

Hind: 10 eurot inimese kohta

Teekond: ‘Uus raekoda’, Linnahall, Kultuurikilomeeter, Kultuurikatel, Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum, Kalarand, Ilmarine, Patarei, Lennusadam, Noblessner, Kalamaja.

Tallinn on merelinn, Raekoja platsilt Kalaranda jalutamiseks kulub kõigest 10 minutit, kuid millegipärast on seda väga lihtne unustada. Mereääre avamine on olnud Tallinna planeerimise üks kättesaamatumaid unistusi. Võimalus merd näha on tunnetatud vabaduse vajadus, kui see on sunniviisiliselt välistatud (Eesti Nõukogude Liidu koosseisus) või kui seda on oht kaotada (alates 1990. aastatest on mereääre planeeringud olnud üks avaliku huvi kaalumise tandreid linnaruumis).

Linnaretk juhib tähelepanu Tallinna kesklinna võludele, mis vanalinna piiridest välja jäävad ja käsitleb planeerimises toimunud arenguid viimase 20 aasta jooksul. Ekskursiooni käigus kõnnime mööda Kultuurikilomeetrit, ronime Linnahalli katusel. Teele satuvad mitmed olulised kaasaegse Tallinna kultuuriobjektid, nagu Kultuurikatel, Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum, Patarei vangla, Lennusadam. Tuuri lõpetame Kalamajas - noore tallinlase lemmikelupaigas.



 
 

Linnaretked - Linnahinged. Tallinna Siselinna kalmistu

30.sept   | projektis Linnaretked   |   sisestas kaija-luisa

Millal: 02. novembril 2011 a. kell 17:30

Kus: Tallinna Siselinna kalmistu

Linnalabori linnaretkede sari alustab kaamosele kohaselt mõnevõrra süngel teemal, kuid valib selleks kahtlemata ilusaima õhtu. Kutsume linnahuvilisi hingedepäeval liituma retkega Tallinna Siselinna kalmistule.

Siselinna kalmistu on üks pealinna suurimaid rohealasid, kuid sealjuures ka üsna omanäoline muuseum ja memoriaal. Retke juhivad arhitekt Reedik Poopuu ja inimgeograaf Taavi Pae, kes räägivad linnasurnuaedade ajaloost ja ruumist, erinevatest matmistavadest, kui ka XXI sajandi nekropolist. Küsime tänapäevaste kommete ja etiketi kohta, näiteks kas rattaga on läbi surnuaia paslik sõita? Uurime, kas surnuaedadel on igapäevased külastajad ja mida nad seal teevad, kas hauakividelt võib välja lugeda lisaks daatumile ning nimele ka midagi ühiskonna kohta ja kas meile peamiselt tunnetuslikult ning kultuuriliselt omane käitumine võiks kuidagi ajaga kaasas käia.

Et mitte häirida surnuaedade rahu on osalejate arv piiratud.

NB! Palun lisa ennast üritusel osalejaks vaid siis, kui oled kindel tulija.

Niisiis:

Mis: Linnahinged

Kus: kogunemine 17:30 Aleksander Nevski kalmistule sissepääsu juures Herne tänava poolsel küljel

Kuidas: pane soojalt riidesse

Kaua: maksimaalselt 2h

Oluline: jagame sooja teed

Linnahingede linnaretke toetab Kodanikuühiskonna Sihtkapital.



 
 
2016: 1 2015: 1 2014: 1 2013: 1 2 2012: 1 2 2011: 1

.Creative Commons License  

MTÜ Linnalabor   2009-   |   Telliskivi 60A, Tallinn   /   juhatus [ät] linnalabor.ee

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 Unported License

#